/ Allmänt /

DEN PERFEKTA LÖPARSKON EFTERSÖKES

Om du någon dag får för dig att satsa på långdistanslöpning så måste du vara bered på att lägga ner massor med pengar på skor. De senaste två åren har jag lagt ner nästan 10.000kr på löparskor och summan ökar hela tiden.
 
Till en början trodde jag att en löparsko skulle hålla i något år och om den inte gjorde det så kunde jag gå tillbaka till butiken och begära ett par nya. Jag hade väldigt fel. Tydligen så är garantin på dämning relativ till hur mycket du springer. Efter ett samtal med butiksexpediten så fick jag informationen att i förhållande till min vikt och mina sträckor så ska jag vara glad om dämpningen på mina skor håller längre än.
 
Idag har jag fyra par löparskor som är fullt fungerande rent utseendemässigt men saknar en viktig del. Självaste dämpningen. Jag hade lika gärna kunnat springa med ett par tofflor.
 
Jag har googlat runt en hel del och jämfört olika modeller och priser. Jag fick ögonen på ett par Salmon Sense Ultra (ca 1500:- ) som enligt tillverkarna själv är konstruerad för ultradistans. Efter att ha  tagit en närmare titt på skon så har jag så svårt att tro att den modellen är en ultramaratonsko då dämpningen, i min mening, inte är tillräcklig. Största riskfaktorn med ultramaraton är överbelastning av knä och fotled vilket sätter, i min mening, ett enormt krav på en väldämpad sko. Nu råkar det även vara så att designern av skon är en gammal ultramaratonmedaljör vilket får mig att tvivla på mina egna reflektioner om skon. Är det jag som är helt ute och simmar eller har Salmon (tillverkaren) rent strategiskt valt att ha med ultramaratonmedaljören som en del i produktionen för att öka trovärdigheten att det är en bra sko? Det är så svårt att göra ett korrekt val av träningsprodukter utifrån tillverkarnas information då det idag finns så många produkter som är rena rama skräpet men säljs som vatten pga. den skickliga strategin vid försäljning. 
 
Jag har hittat två modeller till av löparskor som ligger mer i linje med den skotyp jag tror på fungerar bäst för ultramaraton. Eller mer korrekt sagt så är det modeller jag vet fungerar bra för långdistans. Ska jag köra på det säkra kortet och välja en av skotyper jag alltid använt eller ska jag chansa och köpa "ultramaratonskon"? Väljer jag att gå på det sistnämnda så riskerar jag, som fattigstudent, en ännu knackigare ekonomi och möjligheten till ett bra par skor å andra sidan kan en helt ny värld öppna sig om det visar sig att den skon faktiskt är den ultimata löparskon.
 
Jag får fundera vidare ett tag på detta innan jag bestämmer mig. En sak vet jag säkert och det är att jag behöver ett par nya löparskor.
löparskor / salmon sense ultra
#1 / / Anonym:

Hejsan! Har du läst boken born to run? Där står det klart o tydligt om vad som behövs på fötterna när man ska springa ultramararhon. Helst en så tunn sula som möjligt. Låt fötterna göra sitt jobb o dämpa, fyller man upp under foten så kommer belastningen att läggas på andra ställen o då får man skador i knän o rygg osv... Lycka till:)

#2 / / Anonym:

Hejsan! Har du läst boken born to run? Där står det klart o tydligt om vad som behövs på fötterna när man ska springa ultramararhon. Helst en så tunn sula som möjligt. Låt fötterna göra sitt jobb o dämpa, fyller man upp under foten så kommer belastningen att läggas på andra ställen o då får man skador i knän o rygg osv... Lycka till:)