/ Allmänt /

ÄR JAG BIPOLÄR ELLER INTE - FRAMKALLA ETT SJUKDOMSTADIE

För 8månader sedan fick jag diagnosen bipolär. Nu efter att jag påbörjat en kurs som lär mig mer om sjukdomen så får jag allt mer intrycket att fel diagnos ställts. Det är mycket som passar in men de mest övergripande delarna som karaktäriserar själva sjukdomen skiljer min upplevelse åt. Det passar inte riktigt in. 
 
Läkarna är övertygade om att jag fått rätt diagnos. Detta utifrån de tester som gjorts samt utefter hur jag reagerat på medicinerna jag fått.Inför Växjö- Göteborg löpningen slutade jag men all medicinering. Jag behövde det där extra lyftet som jag naturligt har när jag inte går på medicinen som drar ner en. Till den extra energin tillhör ett temperamen som jag hitills alltid kunnat kontrollera. Samtidigt som jag avskyr mitt heta temperament så älskar jag det! Det kan både lyfta mig och dra ner mig, precis som säkert många känner när de blir arga. 
 
Medan jag gick på min medicin, mot bipolaritet, så försvann all temperament. Ingen ilska, ingen frustration och det i sig gjorde mig oerhört frustrerad! Hur ska jag kunna hålla mina intressen uppe, träningen, utan ett temperament som sätter igång när jag inte orkar längre, när jag vill ge upp? 
 
Förra veckan hade jag ett möte med min läkare och jag bad om att få antidepressivtmedel utskrivet. Inte för att jag känner mig deprimerad utan för att det som kännetecknar en bipolär är att antidepressivtläkemedel framkallar en sjukdomsperiod. Läkaren gick med på att skriva ut det. Jag är inne på min fjärde dag på antidepressivt med en uppstartsdos (låg dos) och kommer nästa vecka vara uppe på en normal dosering. Oavsett om jag hamnar i en sjukdomsperiod eller inte så kommer resultatet leda mig närmare en rätt diagnos på vad jag har. Något är det men utifrån de kurser jag gått på så känner jag inte igen mig i sjukdomen jag diagnostierats med. 

Hela upplevelsen dagför jag genom videofilmning där jag pratar om mig, hur jag reagerar på medicinen och lite om mina tankar om det hela. Slutresultatet kommer ni kunna se på SVT i november någon gång. 
#1 / / Anonym:

Tycker läkare är bullshit s tänker mer på pengar än att verkligen hjälpa folk. Kommer det in en patient som klagar på huvudvärk, trött, ingen energi etc så är det massa piller som skrivs ut läkaren säger aldrig"vila upp dig, gå ut på en timmes promenad varje dag, dra ner på stress, sitt inte framför tv och kom tillbaka om sisådär 3 v" ett tips: kolla upp dr Robert morse på youtube du kommer lära dig väldigt mycket.

Svar: Jag håller faktiskt inte riktigt med dig där. Jag tycker att läkarna är väldigt duktiga och att det är väldigt svårt att förstå var skon klämmer. Det kanske inte alltid blir rätt men jag tror definitivt på att de ger den bästa behandling de har möjlighet till att ge.
Sen har jag många gånger åkt in på sjukhus utan att ha fått behandling och det pga att jag inte orkat vänta. I mina fall har jag varit problemet för rätt vård och inte läkarna. Att jag fått vänta har i sin tur antagligen berott på för få läkare tillgängliga och det i sig är inte läkarnas fel utan ett fel högre upp.

Mitt tips till dig, som känner dig felbehandlad av läkare, är att kräva att få förklarat varför de rekommenderat den behandling de föreskrivit samt få förklarat varför de inte endast rekommenderar en promenad en gång i timmen.
Ali Johansson

#2 / / Hanna:

Ville bara tipsa dig ifall du har råkat missa det:
Ann Heberleins miniserie "Mina två liv" på SVT (alla tre avsnitt finns ute på svtplay) om bipolär sjukdom.