/ Allmänt /

MINA FÖRUTSÄTTNINGAR STYR MIG INTE - BIPOLÄR

Mitt namn är Ali Johansson, är 24-år gammal och studerar till byggnadsingenjör på Linneuniversitetet i Växjö. På min fritid brukar jag träna, umgås med vänner, flickvän eller extrajobba. Som person skulle jag vilja påstå att jag uppfattas vara väldigt utåt, glad och driven med många sidosysslor.

För 6månader sedan diagnostiserades jag att ha sjukdom bipolär typ 2. I korta drag handlar det om att jag kan gå väldigt mycket upp i varv (hypermani) och även väldigt mycket ner i varv (manodepression). I ett stadie av hypermani gör jag allt som finns att göra. Min inlärningsförmåga är betydligt mycket snabbare än normalt, jag tänker snabbare, pratar snabbare och om du och jag har en konversation med varandra är jag klar med konversationen långt före du sagt ditt sista ord.

I ett stadie av depression är rena motsatsen till hypermani. Jag har nästan ingen energi alls, jag tänker långsammare, vill inte göra något och en så liten sak som att posta ett brev kan vara riktigt besvärligt.

Livet är någorlunda svårare för mig än för någon annan som inte har denna sjukdom. Oavsett mina svängningar i känslolivet så är jag glad ändå. För oavsett hur djup depression jag kommer hamna i så vet jag att det kommer gå över. Det kan ta en dag, en vecka eller ett år och oavsett hur lång tid det tar så går det över. Jag står ut.

Nu för tredje året i rad kommer jag genomföra loppet Växjö - Göteborg som består av en 240km lång sträcka på Sveriges 6:e farligaste väg. Det är en brutal resa som pressar kroppen och psyket till det yttersta. Denna resa gör jag av två olika skäl. Den första anledningen är att jag vill inspirera barn, ungdomar och äldre att viljan är ett otroligt kraftfullt verktyg för att ta sig i mål. Jag vill genom loppet demonstrera hur liten betydelse förutsättningar du fötts in i har på dig och ditt liv. Att hur du genom viljan kan ta dig ifrån dina förutsättningar, som tillexempel i mitt fall med sjukdomen bipolär. Det är du som har bollen i handen och det är du som avgör åt vilket håll bollen ska sparkas. Jag vill bevisa att det går att komma i mål oavsett hur långt du befinner dig ifrån mål. Att allt sitter i huvudet! Min andra orsak till varför jag genomför detta är av ren egoism. Jag vill känna att jag bidrar till något bra, att jag ger något till någon där ute, kanske inspirerar någon att fortsätta kämpa efter sina mål och drömmar.

Under de fyra dagarna med löpning som  äger rum, 1:a april till 4:e april, har jag lagt in automatiska inlägg här på bloggen där jag kommer ta upp min resa till hur jag kommit fram till hur avgörande ens attityd till sig själv är och hur små förändringar i tänket resulterar till att du orkar mer både mentalt och fysiskt. Jag kommer lägga upp konkreta exempel på hur jag väljer att tänka när det blir riktigt tufft. Dessa metod jag kommer ta upp har fungerat riktigt effektivt på mig och kanske inte kommer ha lika stor effekt på dig rent mentalt och fysiskt.