/ Allmänt /

UTSÄTTNINGSBESVÄR ANTIDEPRESSIVT

För ca 6 månader sedan ordinerades jag cipralex som är en seratontinåterupptagshämmare. En av många typer av antidepressivt. Jag ordinerades denna medicin för att se om jag hade bipolär sjukdom och då skulle hamna i ett sjukdomsstadie om jag tog denna medicin på regelbunden basis. Det visade sig att jag inte var bipolär men under denna medicinering hände många olika saker hos mig, både bra och dåliga.
 
Negativa händelser
Vid påbörjan av antidepressiv behandling så fick jag insättningsbesvär. De besvär jag fick var konstig i magen, dålig sömn och fullkomligt ointresse i sex. Dessa insättningsbesvär försvinner succesivt med tiden men kom tillbaka varje gång jag höjde dosen. Många väljer att sluta behandlingen pga de negativa effekterna men av mina erfarenheter så försvinner det mesta nästan helt med tiden. 
 
Positiva händelser
Jag gjorde en mycket lånsam ökning på Cipralex då läkaren var orolig att jag skulle hamna i ett sjukdomsstadie och spåra ut helt. Detta lede till att jag inte riktigt sett de positiva effekterna som en del av medicinen då de positiva effekterna av medicinen ökat väldigt sagt. 
 
När jag började öka till en tablett (halv dosering av maxdos) så började jag lägga märka till skillnader i mitt beteende. Jag började bli väldigt pratglad och social. Mitt belöningssystem sänktes väldigt kraftig vilket gjorde att jag började känna må bra känslor av även väldigt små insatser jag gjort.
 
I och med att jag inte var deprimerad när jag sattes in på medicinen så kände jag inte någon skillnad i deprisionskalan. Jag kan dock förstå att det är ett fantastiskt verktyg för att behandla depression i och med den skillnade som gjordes i mitt beteende och upptag av känslor.
 
Utsättningsbesvär
Sedan ca en och en halv vecka valde jag att plocka bort cipralex helt. Det gjorde mig inget att jag gick på medicinen men jag ogillade den där översociala Ali. Jag pratade alldeles för mycket, i mina egna mått, och var alldeles för nöjd för att prestera i skola och träning. 
 
Det första utsättningsbesvär var sömn problem. Det gick inte alls att somna. Det var som att sömnfunktionen var helt bortplockad. Först förstod jag inte varför jag fått sömnproblem då jag inte grubblar på något. Även trots att jag tog insomningtabletter (maxdos, propavan) så gick det inte att somna. Trots brist på sömn så kände jag mig inte trött utan jag kände mig bara väldigt trög och seg i skalen. Efter ca 4 dagar försvann sömnproblemen.
 
I och med att jag gjorde en direkt sänkning, från halv maxdox, så blev beetende skillnaden väldigt tydlig. Min partner trodde att jag mådde dåligt medan jag i själva verket var jag bara mer tystlåten än normalt när jag gick på Cipralex.
 
Ökning på grund av utsättning
Idag är mina utsättningsbesvär nästan helt borta men jag rekommenderar er andra som går på antidepressivt att göra en så långsam nedtrappning som möjligt. Gör det på några månader istället för på en dag som jag gjorde.
 
Efter möte med min läkare så bestämde vi oss för att öka till minsta dosen Cipralex och ha det i systemet en längre period för att sedan plocka bort det. Idag har jag gått på minsta möjliga dosen i nästan tre veckor.