/ Allmänt /

INTE LÄNGRE GLUTENINTOLERANT

Detta är ännu ett exempel på hur stor skillnad det gör för en själv att söka hjälp. Att inte vänta till sista sekunden för att få vård för sina besvär bara på grund av någon bisar stolhet om att du inte behöver hjälp. Att du kan själv.
 
I väldigt många år hade jag problem med min mage. Jag kunde äta hur mycket som helst men gick ändå inte upp i vikt och var konstant hungrig. För mig var det väldigt påfrestande både fysiskt och psykiskt att alltid vara hungrig. Störst smäll tog plånboken som pungade ut 5000-6000kr i månaden för hemlagad mat och trots det så gick jag runt hungrig. Jag valde att kolla upp problemet efter att jag några gånger bajsade ut blod. Läkaren gjorde en snabb bedömning och sade att det finns en risk att jag var glutenintolerant och ska prova med en glutenfri diet. Innan dess skulle vi göra några tester. Efter alla hälsotester fick jag hem ett brev där det stod att jag inte var laktosintolerant. Någonstans påvägen hade det gått snett och de glömt göra glutenprov. Vilket fall som helst så började jag må bättre bara några dagar efter att jag slutat äta gluten. Så jag antog att jag var glutenintolerant. Delvis på grund av att jag mådde bättre än någonsin men också för att symptomen kom fram så fort jag fick i mig gluten. Trots att jag åt en glutenfri diet i 2,5år så försvann aldrig hungern. Jag som har ett hett temperament från början gjorde saken inte bättre när hungern blev som värst vilket normalt brukade slå in efter högst 1,5h efter senaste måltid.
 
Sen helt plötligt när jag flyttade till Växjö försvann hungern direkt. Det bara slog över. Några veckor innan jag flyttade till Växjö råkade jag ut för en skada och snittade upp foten. Jag var alldeles för stolt för att söka vård så foten svullnade upp och blev infekterad. Jag väntade fem dagar med att söka vård trots feber och att jag nu var tvungen att gå med krycka. Tillslut fick stoltheten lägga sig och jag for in på akuten och lades på min första antibiotikabehandling. Två veckor senare mådde foten och magen hur bra som helst. Den där antibiotikakuren hjälpte inte bara min fot utan även min mage.
 
Jag har stressat kroppen alldeles för hårt samt att livet runtomkring tidigare varit väldigt påfestande och satt väldigt hård stress psykiskt. Detta gav upphov till mina magproblem. Känslig mage kan ha problem att bryta ner visa sädeslag och i mitt fall var det gluten. Om jag sökt vård från början och gått hela vägen så hade jag besparat mig många års problematik. Lösningen fanns där hela tiden men min mentalitet var ett större hinder.
 
Idag kan jag äta gluten och det känns absolut inte lika bra som jag trodde. All glutenmat smakar bra men jag trodde att det skulle vara mer glädjefyllt att få äta det igen. Jag antar att det sitter lite i huvudet, det du inte får vill du extra mycket ha. Nu när jag får intresserar det mig inte lika mycket.
 
Småproblem kan i det långa loppet bli våldigt stora. Till en början går det att hålla ut men tillslut når du gränsen. Om du har ett problem, psykiskt eller fysiskt, så vänta inte med att söka vård. Gör det direkt och bespara mycket onödigt lidande både för dig själv och andra.