/ Allmänt /

Ignorera problemet fungerar bra

Vad är egentligen normalt? Det som är ett normalt tillstånd för mig kan innebära en helt annan sak för dig. Våra kroppar är olika och vi uppfattar dem olika men det finns riktlinjer på vad som klassas som normalt och bara genom att kolla upp om man tillhör det ”normala” kan man bespara sig väldigt mycket extra lidande. Varför ignorera problemet när lösningen finns ett steg bort.

Det är två saker som jag trott varit normalt men som jag varit långt utanför ramen för det som klassas som normalt. Det ena fallet gäller min mage och det andra gäller min näsa.

Magen

När jag bodde i Trollhättan valde jag att kolla upp min mage efter många år med problematik. Jag började misstänka att något inte var rätt. Under mitt första besök med läkaren frågade läkaren mig om jag ofta hade diarrer. Mitt svar var att jag inte hade mer diarrer än normalt. I själva verket var jag lös i magen i alla fall två-tre gånger om dagen. Detta trodde jag var normalt. Idag är magen bra men det inte efter att jag valde att kolla upp magen.

Näsan

Jag hade i väldigt många år haft svårt att sova om sovrummsfönstret inte var öppet. Under vinterhalvåret kunde det bli väldigt kyligt i rummet men om fönstret inte var öppna vaknade jag på natten med huvudvärk. Jag som i många år varit löpare hade inte ens tänkt tanken på att min näsa var ovanligt täppt. Jag trodde att det var normalt att det skulle vara svårt att andas med näsan (vilket det i en viss mån ska vara). Att springa i högt tempo kändes som att någon höll för min näsa och hur mycket jag än försökte andas in kom det inte in någon luft. En känsla som väldigt många skulle anse vara normalt när man springer i ett högt tempo.

Jag kollade upp näsan för ca en månad sedan och blodprovet visade att jag har allergi mot kvalster. Jag fick en kostisonspray att ta varje morgon och installerade en luftrenare hemma och min löpning går bättre än någonsin. När jag väl sökte vård för näsan var jag inte ens helt övertygad om att jag hade ett fel på näsan utan bara misstänkte det. För det jag alltid anset vara normalt var att alltid gå runt med en täppt näsa.

Tänk om vi börjar ta tag i våra hälsoproblem så fort de tycker upp. Även de minsta hälsoproblematiken kan i det långa loppet bli påfrestande. Vi har en fantastisk vård här i Sverige och vår mentalitet att välja att vänta med att kolla upp oss är på gränsen till hysteriskt. Att ignorera problemet fungerar bra men att åtgärda det är ett betydligt bättre metod.